Blog 3 van 4 over bedrijfsautomatisering

Het is geen geheim dat het automatiseren van bedrijfsprocessen vaak op een drama uitloopt. Niet alleen zijn vertragingen bij oplevering eerder regel dan uitzondering, ook voldoen de applicaties zelden aan de wensen en eisen van de gebruikers. Kortom automatiseringsprojecten maken de verwachtingen niet waar, opdrachtgevers, gebruikers en ontwikkelaars worden in meer of mindere mate teleurgesteld.

Automatisering die niet voor efficiency verbetering, kostenbesparing en/of tevreden gebruikers zorgt is volgens mij zinloos. Is de conclusie dan dat automatisering niet aan de verwachtingen van de verschillende belanghebbende kan voldoen? Of schort er iets aan de werkwijze om applicaties te specificeren en realiseren?

Appstorming is een radicaal andere manier om applicaties te realiseren. Een proces en aanpak die er voor zorgt dat applicaties aan de verwachtingen van de gebruikers voldoen én ontwikkelaars in staat stelt om zonder vertraging, binnen budget de gewenste applicatie te leveren.

Ik ben samen met Juan Paniagua oprichter van Appergine, wij zijn de bedenkers van de Appstorming methodiek. Wij noemen het “building business apps with post-its”. Dat klinkt simpel en eerlijk gezegd is het dat ook. Het is een werkwijze waarbij de stakeholders het te automatiseren bedrijfsproces gezamenlijk beschrijven, zonder IT jargon in gewone mensentaal.

Het magische is dat er gebruik wordt gemaakt van post-its en er aan het einde van het proces een werkende applicatie beschikbaar is. Die werkende applicatie draait binnen de SAAS dienst van Appergine waardoor de opdrachtgever en gebruikers volledig ontzorgd worden.

Net als bij een brainstorm is er geen voorkennis nodig om aan een Appstorming sessie deel te nemen. Dus niemand hoeft op cursus om te leren scrummen, user stories te schrijven en/of functioneel ontwerper te worden. 

Appstorming is een workshop waaraan (bij voorkeur) alle stakeholders deelnemen. Door de deelname van alle stakeholders en het vermijden van jargon is succes verzekerd.

Appstorming is een agile proces om bedrijfsprocessen te beschrijven en te automatiseren.

Van Appstorming naar werkende applicatie in slechts 4 stappen; 

  1. Ontdekking: Het begint met een ‘discovery workshop’. Na deze eerste verkenning is het te automatiseren proces inzichtelijk voor de belanghebbenden. 
  2. Prototype: Op basis van de verzamelde informatie wordt binnen twee weken een prototype applicatie gemaakt door de App Masters van Appergine.
  3. Demo: De werkende prototype applicatie wordt gedemonstreerd en beproefd, we toetsen de verwachtingen en zetten de puntjes op de i.
  4. Oplevering: De input verzameld tijdens de demo wordt verwerkt waarna we een draaiende applicatie opgeleverd volgens de specificatie en in een tijdsbestek van enkele weken.

Met AppStorming maakt Appergine de belofte van automatisering met maatwerk software ontwikkeling waar.

Dit is de derde post van een 4-delige serie over bedrijfsautomatisering. In de volgende post bespreken we de magie van de Post-It.