Het gereedschap om het probleem aan te pakken en doelen te bereiken evolueert en dat is mooi.  Maar kennelijk maakt het niet zoveel uit welke technische innovatie je kiest om een automatiseringsvraagstuk aan te pakken. Wil een project tot een voor alle betrokkenen, dus ook gebruikers en opdrachtgevers, acceptabel resultaat leiden dan moet er niet alleen aandacht zijn voor de techniek.  De uitdaging bij automatiseringsprojecten is volgens mij niet het oplossen van de techniek

Dit is waarom low code wordt overschat

Low code

Low code is vandaag de dag een hot topic. Het richt zich op het versnellen van het softwareontwikkelingsproces door het leveren van geavanceerde tools om applicaties te creëren.

Klinkt mooi en heeft de belofte van automatisering die minder kost en meer oplevert. Strikt genomen is dat geen nieuwe belofte. Immers in het verleden beloofde de IT’er hetzelfde met applicatiegeneratoren en bijvoorbeeld 5de Generatie Languages.

Low code platformen en applicatiegeneratoren zijn allemaal technisch heel knappe hulpmiddelen. Maar ook hier voldoet de impact van dergelijke tools in het bedrijfsleven niet altijd aan de verwachtingen. De reden is dat deze oplossingen vooral het leven van de techneut vereenvoudigen.

low-code-programmeur

Het gereedschap om het probleem aan te pakken en doelen te bereiken evolueert en dat is mooi.

Maar kennelijk maakt het niet zoveel uit welke technische innovatie je kiest om een automatiseringsvraagstuk aan te pakken. Wil een project tot een voor alle betrokkenen, dus ook gebruikers en opdrachtgevers, acceptabel resultaat leiden dan moet er niet alleen aandacht zijn voor de techniek.

De uitdaging bij automatiseringsprojecten is volgens mij niet het oplossen van de techniek.

Het belangrijkste probleem is dat het voor diegenen die kennis hebben over de bedrijfsprocessen ingewikkeld is om dit aan de architecten en ontwikkelaars duidelijk te maken. Er is dus sprake van een te overbruggen kloof tussen de materie deskundigen / gebruikers van applicaties en diegenen die de applicatie realiseren. 

De valkuil van low code en no code platforms

Er zijn low code en no code tools die claimen dat een gebruiker zelf zijn applicatie kan bouwen en daarmee de inzet van softwareontwikkelaars overbodig maakt. Ik vraag me af of we hier niet in dezelfde val trappen als met eerdere tools.

Een gebruiker moet geen automatiseringsdeskundige (willen of moeten) worden. Waar gebruikers behoefte aan hebben is hulp bij het onder woorden brengen van hun wensen en eisen om één of meer bedrijfsprocessen te automatiseren met een applicatie.

Dus in plaats van de focus te hebben op weer een nieuwe technische innovatie zoals low code, zou er veel meer aandacht moeten zijn voor het proces waarbij alle stakeholders betrokken worden om de gewenste applicatie te beschrijven.

Waar low code wordt overschat denken wij dat de waarde van het proces wordt onderschat.

De meerwaarde van een goede communicatiemethode

Met methodes zoals Event Storming en Appstorming ligt de focus juist op het proces en niet op de techniek. Techniek is ondergeschikt, een gebruiker zal erop vertrouwen dat de ontwikkelaar goed gereedschap kiest. Maar het gereedschap is slechts ten delen van invloed.

Belangrijker is dat alle relevante personen worden betrokken en behoeften worden gecommuniceerd met een gestandaardiseerde methode waar geen jargon bij te pas komt. Dat is de cruciale voorwaarde om tot het gewenste resultaat te komen.

Natuurlijk is het je goed recht om daar sceptisch over te zijn, daarom daag ik je uit om het zelf te ervaren in een Appstorming sessie, wij faciliteren deze van harte, want iedereen heeft recht op applicaties die werken.

Schaaf uw kennis bij over automatisering

Lex

Lex

CEO Appergine