automatisering zoals het hoort

Blog 2 van 4 over bedrijfsautomatisering

Automatiseren is moeilijk, dat blijkt keer op keer als je met gebruikers spreekt. Toch vreemd als je je realiseert dat vrijwel iedereen tegenwoordig achter een pc of met een tablet zijn werk doet. Die apparaten zijn vrijwel zonder uitzondering ‘online’ en staan dus in verbinding met elkaar via het internet en/of bedrijfsnetwerken. 

Via die netwerken hebben al die devices toegang tot uiteenlopende gegevens en bestanden. Dat klinkt mooi en dat is het in theorie ook. Maar in de praktijk blijkt dat dit niet per se de efficiëntie en slagkracht in organisaties verhoogd. 

Wat ontbreekt zijn applicaties die de integriteit van de data waarborgen en repeterende processen automatiseert. Want al zijn de gegevens gedigitaliseerd dat wil nog niet zeggen dat de werkprocessen ook worden ondersteund.

Gebruikers gaan efficiënter werken als de digitalisering ook betekent dat hun activiteiten worden ondersteund. Het introduceren van nieuwe taken en/of handelingen louter door digitalisering is het paard achter de wagen spannen.

Waar het vaak aan ontbreekt zijn applicaties (toepassingen) die voor specifieke processen en taken zijn ontwikkeld. De applicatie dient te zijn aangepast aan de wensen en behoeften van de gebruikers en niet andersom.

Dat dat lastig is zal door techneuten niet worden ontkend. Automatiseren is ingewikkeld omdat het aan gebruikers en proces recht moet doen. Een werkende applicatie vanuit technisch oogpunt is slechts een deel van het verhaal. 

Gebruikers voelen zich niet altijd begrepen, worden gedwongen zich IT jargon eigen te maken om hun wensen en behoeften duidelijk te maken, dat lukt niet goed en dan zijn ze uiteindelijk teleurgesteld in de applicatie. 

Volgens ons is digitalisering en automatisering niet een technisch probleem maar een communicatieprobleem.

Digitalisering en automatisering is niet een technisch probleem, maar een communicatieprobleem.

Technisch is er heel veel mogelijk, de rekenkracht van de pc en tablet is ongekend, data is altijd en overal binnen bereik op bedrijfsnetwerk en via internet.

Maar hoe kunnen we die techniek dan zo inzetten dat er applicaties worden ontwikkeld waar de gebruikers blij van worden?

Natuurlijk door goed naar die gebruikers te luisteren!

Specificeren van de gebruikerswensen en behoeften is daarbij noodzakelijk, maar hoe doe je dat en wie doet dat? 

Appergine hanteert daarvoor een methodiek die is gebaseerd op EventStorming, omdat wij ook daadwerkelijk applicaties opleveren noemen wij het Appstorming.

In een Appstorming sessie komen stakeholders samen en bepalen zij de gewenste functionaliteiten. Aan het einde van de sessie is dan gezamenlijk het te automatiseren bedrijfsproces beschreven met behulp van Post-its. 

Wat rest is slechts het ‘vertalen’ van dit overzicht naar een werkende applicatie. Dat is werk voor specialisten want daar komt natuurlijk techniek om de hoek. Appergine is niet alleen de bedenker van Appstorming maar ook de ontwikkelaar van Appergine Studio, ons gereedschap om het resultaat van een Appstorm te ‘vertalen’ naar een werkende applicatie. Een applicatie die voldoet aan de wensen en behoeften van de gebruikers. 

Appergine helpt u om niet alleen te digitaliseren maar ook daadwerkelijk te automatiseren.

Dit is de tweede post van een 4-delige serie over bedrijfsautomatisering. In de volgende post bespreken we hoe Appstorming werkt.